weee~
masuk harini da 4hari berturut2 i bwat bubur jagung..
kebetulan jagung yang at kebun menjadi..
so, sakan ah masak masakan berasaskan jagung !
mabless !
cedap u !
suka :D
mabless !
cedap u !
suka :D
i memang suka bubur jagung since tecik tecik agi..
kalo tyme demam lagilah, x sah x makan bubur jagung nim... wee~ :D
urm.bukan i jew suka bubur jagung , mak ayah fmly i pom suka !
waaa ! pberet kami ah ♥
well...
nei RESEPI BUBUR JAGUNG ;)
koram try ah ea :D
kalo tyme demam lagilah, x sah x makan bubur jagung nim... wee~ :D
urm.bukan i jew suka bubur jagung , mak ayah fmly i pom suka !
waaa ! pberet kami ah ♥
well...
nei RESEPI BUBUR JAGUNG ;)
koram try ah ea :D
Bahan-bahan : ( 5-6 orang )
- 2 tongkol jagung manis mentah - dihiris nipis
- 4 sudu besar sagu - yang halus @ kasar
- Secubit garam
- 100ml santan pekat (santan kotak @ tin @ fresh santan)
- 1.5 liter air - dicampur dengan santan pekat
- 5 sudu besar gula pasir - tambah lagi jika nak lebih manis
- *** Kuantiti gula pasir hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yang diperlukan
- *** Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kepada banyak kuah yang diperlukan
Cara-cara
- Basuh sagu dan toskan. Jangan direndam. Basuh sekali lalu saja.
- Masukkan jagung yang telah dihiris, santan pekat yang telah dicampur dengan air, dan juga garam ke dalam periuk.
- Masak di atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
- Masukkan pula sagu dan gula pasir. Kacau hingga sagu bertukar menjadi jernih.
- Siap untuk dihidangkan. Sesuai untuk minuman petang.
- Sesiapa yang tak suka sagu, tak bubuh pun tak apa.
haaa... camana ?
:D
cenam jew an tawan2 ?
haha
haha
No comments:
Post a Comment