Awak follow kita , kita follow awak balik ! hehe ^_~

Sunday, July 10, 2011

Drama Tahajjud Chenta :)


Salam.
Hai guys! :D
U all da tenok cite 'Tahajud Cinta'  smalam? :PMenarik cite ni.
Kankan :P

Tahajjud Cinta adala arahan Erma Fatimah :)
Ramai gak la plakon yg terlibat dalam drama ni, antaranya :
Fazura, Fouziah Gous, Eman Manan, Remy Ishak, Shahz Jaszle, Tiz Zaqyah, Aaron Aziz, Tan Sri Datuk Dr. Jins Shamsudin dan Neelofa, Turut berlakon Norish Karman, Datuk Ahmad Tamimi Siregar, Dira Abu Zahar, Ziela Jalil, Azizah Mahzan, Fazreen, Heryanto, Fadhilah Mansor, Melissa Saila dan ramai laei :)


 Masa tetengok iklan pasal cte ni da rasa macam ta sabar2 nk tenok. 
Sebab cte ni jenis Islamic skead ! Ala2 cite Pompuan B'krudung Sorban & Ayat2 cinta kut ! :)
Drama ni dmainkan dalam slot zehra di TV3. Pada stiap hari Jumaat, 9 Pm ;POkey! Ni sinopsis Drama Tahajjud Cinta :

TAHAJJUD CINTA mengisahkan pengorbanan dua orang wanita, Citra Maisara (Fazura) dan Seri (Fouziah Gous) dalam memperjuangkan kebenaran, hak asasi dan reputasi kaum hawa. Berasal dari dua latar belakang yang berbeza, Citra merupakan anak perempuan kepada pasangan suami isteri yang merupakan peneraju sebuah syarikat gergasi.
Selama 5 tahun belajar di luar negara, ibu bapa Citra sama sekali tidak mengetahui bahawa anaknya yang dihantar ke London untuk mengikuti kursus Perundangan Sivil telah berhijrah secara rahsia ke Jordan untuk mendalami jurusan Perundangan Syariah. Di situ, Citra bertemu semula dengan kawan karibnya, Seri yang berkongsi cita-cita yang sama.
Perjalanan hidup mereka mula dihujani dengan pelbagai dugaan dan tekanan hebat setelah pulang ke pangkuan keluarga masing-masing di Malaysia. Sekembali di Malaysia, ibu bapa Citra sangat terkejut dengan perubahan dan kelulusan yang diperolehinya. Begitu kecewa dengan tindakan Citra, ibu bapanya tidak merestui Citra yang berazam untuk meneruskan impiannya sebagai seorang peguam Syariah.
Namun, segalanya berubah apabila kakaknya, Emelda (Tiz Zakiah) terseksa akibat keganasan yang dilakukan oleh suaminya (Heryanto). Melihat kesungguhan Citra membela Emelda daripada penindasan suaminya, ibubapa Citra akhirnya merestui perjuangannya.
Berlainan pula dengan nasib Seri, di mana dia terpaksa melupakan cita-citanya sebagai peguam Syariah. Di atas permintaan bapanya (Ahmad Tarmimi), Seri dipaksa bernikah dengan Ustaz Shauki (Eman Manan) yang selama ini telah membiayai pengajiannya Seri di luar negara. Malangnya, Seri menjadi mangsa deraan Ustaz Shauki yang sudah mempunyai 3 orang isteri (Eirma Fatima, Melissa Saila & Dira Abu Zahar). Seri juga terpaksa melupakan cintanya terhadap Solohudin (Remy Ishak), anak kepada Ustaz Shauki.
Situasi ini juga menghiris perasaan ketiga-tiga isteri Ustaz Shauki yang juga sangat cemburu terhadap Seri. Walaupun terseksa, demi keluarga Seri tetap tabah dan redha meneruskan hidup, jauh dari cita-citanya yang ingin berjaya sebagai seorang peguam Syariah. Akan tetapi, situasi bakal berubah apabila munculnya Armani (Neelofa).

Psst :
Macam banyak kOnflik je cite ni kan.
Tapi i suka. Hehe cbb cite ni lebey kpada Memperjuangkan kebenaran & hak asasi kaum hawa :P
Yeah! Byk Pengajaran yg kita blh amik dr cite ni. So, jgn skadar tgk jew au ! ;)

Mmmm..
Besh bila tengok Fauziah Gous & Fazura speak Arabic ! 
Wah! hebat ah diOram. Kan :D
Haess bileb lah i dapat cakap arab smudah sebut ABC! Huhu~

Bubye :P


No comments: