Awak follow kita , kita follow awak balik ! hehe ^_~

Tuesday, January 15, 2013

Kuih CARA MANIS ntuk minum petang :)

Assalamualaikum. Hai hai... Haiii :DDD
Selamat petei semuO. hihi :D
korang wat pe je? :DD
Da makan makan? :DD
Mmmm... Qyn baru lepas bakar kuih cara manis :P
Sebenarnya umah qyn, bahagian dapur tengah dalam proses d baiki. so, mak qyn upahla spupu qyn buatkan, sebab dy memang tukang rumah pun. kalau suruh dy murah sked la dari tukang2 rumah yg laeenn.... dan. kerja spUpu qyn pun agak kemas serta teliti. sebab tuuu mak qyn, kakak2 qyn kalau nk baiki rumah or nk buat rumah baru kitoram just upah sepupu2 jew :PP


So, sepuPu qyn akan rehat pd waktu pg dan tengahari. And!. Biasanya bila waktu tengahari qyn akan masak la something ntuk dy isi perut. hew hew :DD

Nak masak ape kan. Qyn da la x ghetii masak2 nim. hehe kalau kakak qyn ad laen loo :P so, ntuk mmudahkan keja qyn, qyn just pilih benda2 mudah jew ntuk d sediakan. Such as like Puding Caramel, Puding Roti, Puding Laici, Donut, dan kuih cara...HAHA yg pastinya. bahan2 yang akan qyn masak kena le senang dan mudah ntuk dapatkan bahan2 nye. kalau cerewet qyn malas nak buat. HAHA :DDDD. 
So, harini qyn masakan kuih cara manis buat sepupu qyn :DD

Mm., disini qyn kongsikan bagaimana  nak buat kuih CARA MANIS ikut cara qyn. hehe :DD

Bahan2 Nyeb :D

3/4 cawan tepung gandum
4 cawan santan kelapa (nak sedap guna yang fresh)
2/3 biji telur
3/4 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan


Cara2 menyediakan beliau Si Cara Manis :-)

  1. Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata sehingga sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Sapukan sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya) atau kalau korang nak senang just amik sudu kecik dan letak minyak sked dalam acuan :).
  3. Bila acuan dah seakan2 panas. Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) atau korang blh guna senduk dan tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh. boleh pakai garFu ntuk tahu dy melekat atau x :P
  4. Berhati2 keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Ingat! sapukan sedikit minyak pada acuan setiap kali memasak kuih yang baru. Hidangkan untuk minum petang.... 

SEKADAR HIASAN

Done! Senang kan? kankankan? :DD

heee. klah,, qyn nak minum petang ngan kuih Cara manis qyn.
Nak join skali, mehla ke Rantau Panjang :DDD
HAHA. kbai :)








1 comment:

Farah Waheda Wahid said...

kuih cara manis memang sedap... bila makan melt in your mouth gitu... ^_^